banner

 

O le Daily Mail o loʻo valoia e faapea o lesikaleti mulimuli na ulai Egelani o le a faʻaumatia i le 2050. O faʻamatalaga i le suʻesuʻega, na faʻatonuina e le kamupani tapaa Philip Morris ma faʻatautaia e tagata suʻesuʻe Frontier Economics, na faʻavae i luga o galuega, tupe maua, aʻoaʻoga ma faʻamatalaga soifua maloloina.

O le lipoti o loʻo faʻatatau i le faʻatusatusaina afai e faʻaauau pea le faʻaitiitia o le ulaula tapaa, o le 7.4 miliona tagata ulaula i aso nei o le a faʻaitiitia i le zero i le tolusefulu tausaga.O Bristol o le a avea ma uluai aai e leai ni tagata ulaula pe a uma le 2024, sosoo ai ma York ma Wokingham, Berkshire i le 2026.

Ua talia e Peretaniavapingma o loʻo faʻaalia i taumafaiga tuʻufaʻatasia a lo latou atunuʻu o le faʻateleina o le faʻaogaina o le National Health Service (NHS) e fesoasoani ai i tagata e tuʻu ma le lauiloa osikaleti eletise.Ua lapataia e le Public Health England le toatele o tagata ulaula tapaa ina ia fai le suiga e faapea, “O le faaaogaina masani o le sikaleti eletise e maualuga.O loʻo iai le avanoa e faʻaitiitia ai faʻafitauli e mafua mai i le tapaa e ala i le faʻamalosia o le tele o tagata ulaula e taumafai e vape."

I le 1990, toetoe lava o le tasi vaetolu o tagata matutua Peretania na ulaula, ae o lena fuainumera ua tipiina i le afa i le na o le 15 pasene talu mai lena taimi.

E oo mai le tala e ui i le mea moni e faapea o le tasi i le toalima tagata i nofoaga matitiva o loo ulaula pea.

E tusa ma le 22 pasene o tagata i Kingston i luga o Hull, Blackpool ma North Lincolnshire o loʻo susulu pea.

Na taʻua muamua e le au suʻesuʻe o le filifiliga e aveese sikaleti mai faʻaaliga i faleoloa na faia se 'sao taua i le faʻaitiitia o tamaiti.tagata ulaula'.

 

Na fa'atulafonoina e le Malo o Peretania ona mauasikaletii luga o le faʻaaliga i le 2015 i se faʻalavelave i le ulaula.

Ma na maua ai e saienitisi o le numera o tamaiti na faʻatau sikaleti mai se faleoloa talu mai le faʻasaina ua paʻu i le 17 pasene.

15681029262048749

 

masanisikaleti tapaao lo'o i ai vaila'au e 7,000, o le tele o ia mea e 'ona.E ui ina matou le iloa tonu po o a vailaʻau o loʻo i totonu o sikaleti eletise, fai mai Blaha "e toetoe lava a leai se masalosalo latou te faʻaalia oe i ni vailaʻau oona e itiiti ifo nai lo sikaleti masani."

O le ulaula e mafai ona fa'atupu ai fa'ama'i mama e ala i le fa'aleagaina o au ala'ea ma tama'i taga ea (alveoli) o lo'o maua i ou māmā.O faʻamaʻi mama e mafua mai i le ulaula e aofia ai le COPD, lea e aofia ai le emphysema ma le bronchitis tumau.O le ulaula tapaa e mafua ai le tele o tulaga o le kanesa o le mama.

 

 


Taimi meli: Me-26-2022